Mitől nő vagy csökken az öntöző ára?

öntöző ára
A kertmesterek gyakran tapasztalják a munkájuk során, hogy a tulajdonosok, megrendelők nem mindig vannak tisztában azzal, hogy egy automata locsolórendszer beszerelése milyen összegű kiadást jelenthet. Persze látatlanban az öntöző ára a szakembereknek is egy nehéz téma, így egy alapos felmérés nélkül nem várhatja egyetlen potenciális kliens sem, hogy pontos összeget kapjon a jövőbeli projektről.
Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan befolyásoló tényezők, amik miatt az öntöző ára nagymértékben megnőhet. Számítani lehet egy nagyobbacska kiadásra, ha például túl alacsony a víznyomás, esetleg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű víz.

Ha túlságosan kemény a talaj és emiatt nehéz az ásási munka, vagy épp gyökeres vagy agyagos, nehezen ásható terepen kell dolgozzanak, a profik, akkor bizony az öntöző ára magasabb lesz a vártnál. Abban az esetben sem lesz olcsóbb az egész, ha sok átallást kell elkészíteni a meglévő burkolatok alatt, esetleg erős lejtőn vagy rézsűben kell bizonyos feladatokat elvégezni.
Csak a terület nagysága vagy a zónák száma alapján kigondolni a költségeket helytelen megközelítés. Miért? Mert mondjuk egy három zónás öntöző ára magasabb lehet, mint egy öt zónásé, míg egy 150 négyzetméteres kert öntözés is lehet drágább egy 250 m2-es területű öntözés költségeinél.

Az emberi felügyelet nélkül dolgozó öntözőrendszer

Ha valaki egy locsolórendszert választ, akkor igenis megéri az automata mellett dönteni. Hihetetlenül sok pozitívummal büszkélkedik ez az öntözőrendszer. Egyrészt rengeteg időt takarít meg a tulajdonosának, hiszen nem kell foglalkozzon többet a locsolással.
Nincs szükség rá, hogy az ember a szomszédot vagy a család egy tagját kérje meg, hogy öntözze a zöld területet, ha épp nincs otthon. Ami manapság nagyon fontossá vált, az a víztakarékosság, és természetesen az automata öntözőrendszer ebben is remekel.
Akármilyen ismert öntözési megoldás töredékét fogyasztja. Egy roppant gazdaságos megoldás ez, ugyanis fix oda és pont annyit locsol, ahova kell, ahol arra szükség van. Sőt, az éjszakai öntözés is adott, ami azért jó, mert ugye ekkor a legkisebb a párolgási veszteség.