Az elektromos kerékpár minden korosztálynak jó szolgálatot tesz

elektromos kerékpár

A biciklivel való közlekedés környezettudatos, nem kerül sor káros anyagok kibocsájtására, de gyakran nehéz a pedálozás. A korszerű elektromos kerékpár nem túl régen jelent meg a kereskedelmi kínálatban, de igen gyorsan és széles körben népszerűvé vált, mivel a rásegítéses rendszerének köszönhetően, komfortos a vezetése rövidebb és hosszabb távokon is. A fiatalabb korosztály körében az elektromos kerékpár helyettesíti a személygépkocsit, könnyű vele eljutni a munkahelyre, nem kell parkolási díjat fizetni, de túrázás és sporttevékenységek során is gyakran alkalmazzák.

Az idősebbek és az egészségügyi okok miatt nehezebben mozgók is kedvelik a motorral felszerelt járgányokat, hiszen így minden nehézség és nagyobb erőkifejtés nélkül tudnak közlekedni, ami a klasszikus, pedálmeghajtású biciklik esetében már gondot jelentett. Az elektromos kerékpár fajták terén igen széles a választék, mindenki meg fogja találni a számítását. 2 alaptípusban érhetőek el, pedelec és e-bike formában. Ez utóbbi a pedál bevetése nélkül használható és gázkarral működtethető, a teljesítményhatáruk 250 W.

A pedelec villanymotorja csak a pedál tekerésekor fejti ki a hatását, ebből következik a másik elnevezése, vagyis a rásegítéssel működő elektromos kerékpár. A motor elhelyezése ezeknél leginkább középső, de lehet orr- és farmotoros is. Jól használható az elektromos kerékpár városi, országúti közlekedésre, akárcsak nehezebb, lejtős-emelkedős terepen való haladásra. A hatótávolság mindkét fajta esetében az akku teljesítményétől és töltöttségi szintjétől függ.

Ugyancsak általánosan érvényes rájuk a költséghatékonyság, mert nem sok áramot fogyasztanak a töltés során. A bukósisak viselése nem kötelező a hatályban lévő jogszabályok alapján, de biztonsági szempontból mindenképp ajánlott, hiszen az esetleges eséseknél megakadályozza a komolyabb fejsérüléseket. Az elektromos kerékpár termékkategória igen széles kivitelezés, teljesítmény, hajthatóság, alapsúly alapján. A tervezett felhasználási területnek megfelelően, érdemes kiválasztani árban és kivitelezésben leginkább megfelelő modellt.