Különféle vastagságú jóga szőnyeg

Jóga szőnyeg

Noha a jóga inkább szellemi tevékenység, de ennek végzéséhez a testet is karban kell tartani. A jóga szőnyeg általában vékonyabb a matracnál, ráadásul külső és belső térben egyaránt használható.

A legtöbb modell esetében a szőnyeg mindkét oldalán lehet gyakorlatokat végezni és az oldalak csúszásgátlóval ellátottak. Ez azért fontos, mert a jóga szőnyeg, ha használat közben csúszkál, az bizonytalanná teszi a gyakorlást, sőt, balesetveszélyes is lehet.

Az ülőhelyzetben végzett gyakorlatoknál ez nem gond, de az álló tartásban végezhetőek során ez nagyon kellemetlen érzést okoz. Ezért nem jók a közönséges szőnyegek a jóga gyakorláshoz, mert többségüknél hiányzik a csúszásgátlás.

Sokan emiatt gyakorolnak inkább a sima padlón, de ez gyakran hideg, ami szintén nem jó. A jóga szőnyeg a témához illő mintákkal van ellátva. Természetesen más is gyakorolható rajta, pilateshez, meditációhoz, aerobikhoz is gyakran vásárolják. Tisztítása egyszerű, nedves ruhával törölhető vagy langyos vízben kézzel ajánlott mosni.