Az akvárium tisztítása kiemelkedően fontos

akvárium tisztítása

Otthonunkban halakat és vízi élőlényeket tartani csodálatos elfoglaltság. Viszont ahhoz, hogy ez valóban hosszú távú örömet okozzon mindenkinek, rendkívül fontos az akvárium tisztítása. Ezt a teendőt havonta legalább egyszer kell elvégeznünk. A tévhitekkel ellentétben, fontos kiemelni, hogy a haltartás csöppet sem egyszerű feladat. A takarításhoz mindenképpen szükségünk lesz egy algakaparóra is. Természetesen ez legyen jó minőségű darab, ami nem karcolja össze az üveget.

Aztán kell még egy nagyobb vödör. Szükség lesz a halak ideglenes lakóhelyére, hogy biztonságban legyenek az akvárium tisztítás alatt. Ezen kívül elengedhetetlen még egy halháló és egy aljzattisztító berendezés is. Az akvárium tisztítása a lakók kiköltöztetésével és az akvárium kiürítésével kezdődik.

A szűrőt nagyon alaposan tisztítsuk meg! Ezután a fent említett eszközzel takarítsuk le körbe az üvegfelületeket. Távolítsuk el róla a lerakódásokat. A kereskedésekben kapható aljzattisztító készülékek percek alatt tökéletesen tisztává varázsolják az akvárium fenekét. Többféle típusa létezik. Az elvárásainknak megfelelően választhatunk az akkumulátoros vagy a pumpás kivitel közül.

A lakóhely teljes vízcseréjét érdemes 2 hetente elvégezni, ezzel csökkenthetjük a halak körében előforduló megbetegedéseket. Fontos, hogy a víznek szobahőmérsékletűnek kell lennie. Az elektromos berendezések és dekorációs tárgyak letakarítása se maradjon ki! A vízpótlás után ezek is kerüljenek vissza. Az utolsó lépés a halak visszaköltöztetése az akvárium tisztítása után.