A hasnyálmirigy gyulladás kezelést igényel

hasnyálmirigy gyulladás

A betegség két változatát különböztetik meg, ami az akut és a krónikus. Ha fennáll a hasnyálmirigy gyulladás esélye, akkor a beteget szigorú diétára szólítják fel. A kezelés során szájon át semmilyen ételt és italt nem lehet fogyasztani. Ilyenkor infúzión és gyomorszondán keresztül juttatják a szükséges anyagokat a szervezetbe. A terápiát követően mindenképp konzultálni kell egy táplálkozási szakértővel, aki személyre szabott zsírszegény étrendet állít össze.

Ennek az alapja a megfelelő szénhidrát és fehérje bevitel. A hasnyálmirigy gyulladás során sok esetben a teljes életvitelt meg kell változtatni. A szeszesitalok fogyasztása ez idő alatt semmiképp sem ajánlott. A betegséget erős fájdalom kíséri a köldök tájékán, ami néha az egész hátra is sugározhat. A gyógyulási időt befolyásolhatja az általános állapot, a fizikai erőnlét, illetve az immunrendszer állapota. A hasnyálmirigy gyulladás kórházi kezelést igényel.

Ha későn fordul segítségért, akkor megtörténhet, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség. A kialakulásáért sok esetben a mozgáshiány, a stresszes életmód, a rendszertelen alvás, az egészségtelen táplálkozás, valamint az érfalak rugalmatlansága felel. Az alacsony diasztolés érték következtében szédülés, szapora szívverés, verejtékezés, hidegrázás, fáradékonyság, gyengeség, látás- és hallászavar tapasztalható. Egyes gyógyszerek, mint például a vízhajtók és a vérnyomáscsökkentők túlzott bevitele kiváltó ok lehet. Nemcsak fizikai, hanem pszichoszomatikus tünetek is előfordulhatnak.

A szisztolés és az alacsony diasztolés érték a vérnyomást méri. Az elsőbb említett az artériában, a szív összehúzódások következtében tapasztalt nyomást jelzi. Az utóbbi pedig a vér nyomását mutatja a szívverések között. Ha tartósan fennáll a probléma, akkor súlyos szövődményeket okozhat. Genetikai hajlam is kiválthatja, így ha a családjában ez a probléma valakit már korábban érintett, akkor célszerű Önnek is a szükséges vizsgálatokon részt vennie. Az alacsony diasztolés érték a legtöbb esetben az idősebb korosztály körében fordul el.