A terepfutó cipő választás odafigyelést igényel

terepfutó cipő

A terepfutó cipő választás feladatát mindig a lehető legkomolyabban kellett venni. Ugyanis a lábunkon lévő pár határozza meg leggyakrabban a biztonságunkat. Nem csavarjuk-e ki a bokánkat, nem kapaszkodunk-e meg egy meredek lejtőn, nem csúszunk-e meg a nedves, sima kövön? Természetesen rengeteg terepfutó cipő modellel találkozhatunk.

Gyakran előfordul, hogy egy tapasztalt túrázó személyes preferenciái eltérhetnek a túraboltok tanácsadóinak szabványos ajánlásaitól. Amikor valaki először megy el egy boltba terepfutó cipő választás végett, meg van győződve arról, hogy csak stabil lábbelire van szüksége, ami membrános. De csak sok évvel később, amikor megtapasztalta a terepfutó cipő előnyeit és hátrányait, mondhatja azt, hogy megtalálta a tökéletes kombinációt. Tehát, a jó választáshoz idő és sok lefutott kilométer szükséges.

Nem egyszerű a terepfutó cipő választás

Egy futó cipős szekrénye olyan, mint egy golftáska. Egyes párok jobban megfelelnek bizonyos típusú futáshoz, ahogyan a különböző golfütők is különböző ütésekhez használhatóak. A tipikus összeállítás valahogy így néz ki: egy mindenre alkalmas napi edzőcipő a legtöbb futáshoz, egy pár könnyű versenycipő és egy terepfutó cipő. Különbségek vannak tehát a terepen használt lábbeli és a hagyományos futócipők között.

Miért ajánlott a terepfutó cipő viselése?

Míg a szokásos futócipők elbírnak néhány könnyű és kemény burkolatú ösvényt, a trail running cipőket akkor kell használni, ha lefelé haladunk. Különösen hasznosak a meredek lejtőkön, technikás terepen, vagy ha az ösvények nedvesek, sárosak, hóval borítottak. A terepfutó cipő ugyanúgy védi a lábat, mint a sima futócipő és lehetővé teszi, hogy különböző felületeken zökkenőmentesen fussunk.

A kihívásokkal teli pályák során felmerülő akadályokkal szemben is ellenáll. Minél nehezebb és nem sima az ösvény, annál agresszívebb lábbelire van szükség. Egyszerű tanács: ha egysávos (elég széles ahhoz, hogy csak egy ember tudjon futni) ösvényen járunk vagy le kell nézni az ösvényre, hogy szilárd talajt találjunk, akkor valószínűleg trail running cipőben kell futni.

Mikor nem kell terepfutó cipő?

Próbáljuk meg elkerülni ennek a modellnek a használatát, ha mesterséges felületeken, például betonon vagy aszfalton futunk! A koptató burkolat elhasználhatja a talpon lévő bordákat, ami veszélyeztetheti a tapadást, amikor terepen haladunk.

Főbb különbségek a terepfutó cipő és hagyományos társa között

A terepfutó cipő úgy van tervezve, hogy ellenálljon a terepen való futás közbeni igénybevételének, ahol éles sziklák, durva gyökerek és homokos sáros szakaszok uralkodnak. Ennek a modellnek ragadós gumi vagy más talpa van, a sáros és puha felületeken való tapadás javítása érdekében. Egy kiegészítő lemezzel is el van látva a kövek, gyökerek és egyéb akadályok elleni védelemhez. Fő tulajdonsága még a megnövelt tartósság a durva terepen történő futáshoz. Ezzel szemben, a klasszikus futócipőknek sima külső talpa van, a jó tapadásért az aszfalton. Hiányoznak belőlük az erdei és hegyi ösvényeken található akadályok ellen védő kiegészítő elemek.

Terepfutó cipő javított tapadással

A terepfutó cipő jobb tapadást biztosít, mint a sima futócipő. A különböző gyártók többféle módon javítják a tapadást. Egyes modellekhez ragadós gumit használnak, hogy javítsák a tapadást a sziklákon, nedves rönkökön és más felületeken. Sok párnak azonban mély gumi ékek vannak a talpán, hogy beleássanak a puha szennyeződésbe és sárba. Függetlenül attól, hogy milyen tapadású, a futócipő megkönnyíti a navigálást a szűk kanyarokban és a futó sokkal magabiztosabbnak érzi magát, mint egy normál lábbeliben.

Fokozott védelem

A sziklák és a gyökerek pusztítást végezhetnek a lábon, tönkretehetik a cipőt, ezért a terepfutó cipő felső része védőpárnákkal rendelkezik, amik megakadályozzák az ütéseket, valamint csökkentik a szakadások és sérülések lehetőségét. Egyes termékekben van egy vékony műanyag vagy szénszálas lemez is, ami a középtalpba van beágyazva, hogy megakadályozza az éles sziklák behatolását a cipő aljába. Ha a helyi ösvények sziklásak, érdemes megfontolni az ilyen funkcióval rendelkező lábbeli viselését.

Kényelmes illeszkedés

A lábközép körüli szoros illeszkedés elengedhetetlen ahhoz, hogy a cipő egyenetlen talajon maradjon, míg a szélesebb elülső rész lehetővé teszi, hogy a láb kinyújtózzon és tapadjon az ösvényhez, különösen, ha dombokon fel és le kell menni. Ha kényelmetlen a terepfutó cipő, amikor felpróbáljuk, akkor nem fogjuk jól érezni magunkat a futás során. A modern pároknak, legyenek azok túrára vagy városi futásra használatosak, nincs szükségük betörési időre, hogy jól illeszkedjenek. A dobozból kivéve azonnal működniük kell.

Tartós vészhelyzetekre való modellek

A terepfutó cipő úgy készül, hogy ellenálljon az off-road kalandokkal szemben támasztott kihívásoknak. A hozzáadott sarok és lábujj megerősítés védi a hálós felső részt a kopástól, a jobb nedvesség elvezetés pedig lehetővé teszi, hogy gyorsabban száradjon a patakokon való átkelés vagy tócsákból kifröccsenő víz után. Röviden, kevésbé használódik el és kevesebb cipőre lesz szükség, ha a terephez megfelelő modellt választunk.