A napelemes közvilágítás előnyökkel jár

A napelemes közvilágítás előnyei
A napelemes közvilágítás előnyei

A fejlett nyugati országokban egyre nagyobb arányban kezdik alkalmazni a megújuló energiaforrásokat. Ezzel nagymértékben hozzájárulnak a környezet megóvásához.

Ugyanakkor az egyre elterjedtebb napelemes közvilágítás használatával, több pénzt takarítanak meg a települések, mivel ebben az esetben nincs szükség a hálózati elektromos áramra, csupán a kandeláberek felszerelése kerül pénzbe. A napelemes közvilágítás, a pénz megtakarításon kívül, még nagyon sok előnnyel jár.

Olyan helyen is megoldható a közvilágítás, ahol nincs kiépítve az infrastruktúra, nincs lehetőség rákapcsolódni a villamos energia hálózatára. Ezekben a kandeláberekbe LED égőket használnak, amelyek nem bocsájtanak ki ultraibolya és infravörös sugárzást, így nem rontják a szemet, nem vonzzák a rovarokat és nem okoznak olyan nagy fényszennyezést.

Nálunk még sajnos nem olyan elterjedt a napelemes közvilágítás. Főleg parkokban alkalmazzák néhány helyen, ahol nincs lehetőség a hálózatra csatlakozni. Alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a széndioxid kibocsájtás.