A csapatjátékok közösségformáló ereje

csapatjátékok

A legtöbb gyermekeknek szóló játék versenyelemeken alapul. Számukra a győzelem nagyon fontos, de még nem tudják, hogyan kell veszíteni és a vereségre valódi tragédiaként tekintenek. Ezért nem meglepő, hogy az ilyen csapatjátékok gyakran veszekedésekhez és nézetelérésekhez vezetnek a gyerekek között.

Ráadásul a feladatok elvégzése során előforduló vereségek a gyermek alacsony önbecsülését is eredményezhetik. Vannak azonban olyan játékok, amelyekben a lurkók összebarátkozhatnak és megtanulhatják, hogy egy csapatban dolgozzanak és együtt törekedjenek a sikerre.

A csapatjátékok kombinálása megmutatja a gyermeknek, hogy az életben vannak olyan helyzetek, amelyekben egyedül nem tud majd helytállni, de a barátokkal együtt képes lesz a győzelemre.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lenne eléggé önálló, azonban ha egyedül van, az ereje korlátozott. A csapatjátékok során a gyermekek megtanulnak barátságokat építeni, figyelembe venni egymás véleményét és felhasználni az egyéni pozitívumaikat a közös siker elérése érdekében.