Whisky fajták a világ minden tájáról

whisky fajták

Nagyjából mindenki ismer egy-két fajtát ebből a méltán népszerű italból. A whisky fajták viszont sokkal változatosabbak, mint azt gondolnánk. Az egy dolog, hogy már nagyon sok nemzet büszkélkedik saját itallal, de ezen belül még olyan sajátos jegyek jellemzik az italokat, illetve az elkészítés és érlelés menetét, amivel könyveket lehetne megtölteni.

Aki kevertet keres, az bátran nézelődhet a skót és az ír whisky fajták között. Az amerikai változatok túlnyomó része hagyományosan gabonából készül, ami az előbbi két változattal ellentétben önállóan is palackképes, tehát nincs szükség keverésre.

A Jim Beam tipikus amerikai bourbon. Az egész világon talán ez a legismertebb. A Jack Daniels szintén sokak kedvence, ami nem más, mint Tennesse whisky.

Az amerikai whisky fajták sajátossága, hogy az érlelés során új, belülről elszenesített fahordókat használnak. Ez adja azt a tipikus füstös ízt. A japánok is rendkívül nívós whisky fajtákkal büszkélkedhetnek, amelyek alapját főként a skót változatok képezik, ám ennek ellenére a jellege eltérően fejlődött.