Szauna a hideg napokra!

Szauna

Egy fagyos, görcsös munkával eltelt nap után semmire sem vágyik jobban az ember, mint hogy felmelegítse és felpezsdítse a testét. Egy előfűtött szauna képes ennek az elvárásnak eleget tenni. A mellbevágó meleg azonnali reakcióra készteti a szervezetet, már akkor, amikor belép a kabinba.

Egyéntől függ, hogy ki hogyan viseli ezt a fajta közegváltozást, de általában sokkal mélyebbeket kezdenek lélegezni és lassabban kezdenek mozogni odabent.

Ez lényegében egy fizikai reakció a hőre, ami nem jelenti azt, hogy ez rossz lenne. Ugyanis a szervezetnek sokkal gyorsabban kell működnie ahhoz, hogy elviselje a terhelést, de a fizikai aktivitás csökken. A szívverés felgyorsul, a vérerek kitágulnak és a kapillárisokba így sokkal több vér jut.

Ezért pirosodik ki a bőr. A szauna jótékony hatása itt kezd színre lépni. Ugyanis ezzel beindít egyfajta védekező mechanizmust, amely során a testet próbálja visszahűteni az izzadás által. Ez viszont segíti a szervezet méregtelenítését, anyagcseréjének gyorsulását és a sebek gyógyulását is.