Pálinka nélkül nincs disznótor

Pálinka
Pálinka

Ahogy közelednek a téli ünnepek, faluhelyen egyre gyakrabban ébredhetünk hajnalban malacvisításra. A hideg időjárással elkezdődik a disznóvágás szezonja is. Egy jó falusi disznótorban, a böllér mellett, a pálinka is fontos szerepet kap.

Ezt fogyasztják a férfiak, hogy felmelegedjenek a hideg időben. Pár kupica szíverősítő elfogyasztása után kezdődhet is a disznótor. Persze a nap folyamán még máskor is előkerül a pálinka, hiszen a sok zsíros étel feldolgozásához szükség van némi emésztőserkentőre.

Tudjuk jól, hogy a vörösbor és a pálinka is rendelkezik ilyen hatással, így nem csoda, hogy mindkettő bőségesen fogy a nap során. A gyümölcspárlatnak azonban más hatása is van. Kitágítja a vérereket, ezáltal fokozza a keringést és az anyagcserét.

A hideg időben erre nagy szükség van, hiszen a malacot általában a szabad ég alatt dolgozzák fel a hentesek. Az nap végére feldolgozásra kerül a malac és a pálinka is elfogy lassan. Ekkor következhet a mulatozás, hiszen a jókedv már adott. Ilyen egy igazi falusi disznótor!