Omlós pitetészta recept egyszerűen

omlós pitetészta

A tökéletes pitéhez a vajat felhasználásig hűtőszekrényben kell tárolni. A szilárd növényi zsiradék a fagyasztóban tárolható anélkül, hogy keményre fagyna, mint a kő. Az omlós pitetészta elkészítésekor tegyen jégkockákat egy mérőpohárba, és töltse fel a szükségesnél több vízzel; evőkanállal pedig adjon hozzá jéghideg vizet a masszához.

Az omlós pitetészta mindig nagyszerű kéreggel kezdődik. Tanulja meg, hogyan készíthető ez el! Keverés után azonnal csomagolja be és hűtse le a tésztát, hogy a liszt magába szívja az összes folyadékot. A kinyújtás és a piteforma kibélelése után hűtse le, hogy a tészta lazuljon, és ne zsugorodjon majd össze a sütőben.

Dupla kérgű omlós pitetészta esetén a tetejét kinyújtjuk, és egy lapos tányéron vagy sütőpapírral bélelt tepsiben hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A tészta felszívhatja a többlet lisztet, ami szintén keménnyé teszi. A tészta kinyújtása után a lisztet cukros ecsettel lekenjük, vagy egy tiszta konyharuha szélével óvatosan átkenjük.

A legtöbb omlós pitetészta recept magas kezdeti, majd csökkentett hőmérsékletet ír elő a sütési idő hátralévő részében. A pudingos piték és krémes sütemények esetében célszerű a kérget elősütni. Vágjon réseket a felső kéregbe, vagy használjon dekoratív vágószereket!

Ez lehetővé teszi a gőz távozását, ami különösen fontos a magas nedvességtartalmú gyümölcsöknél. A lepényhez rácsos felső részt is készíthet. Az omlós pitetészta sütéséhez lazán hajtson két hüvelyk széles fóliacsíkokat a tészta szélei köré, nehogy megpiruljon a hosszú sütési idő alatt.