Még mindig nem kötelező a téli gumi Magyarországon

Kiváló tapadás havas úton

Mindenki maga döntheti el, hogy miként vélekedik erről a tényről. Vajon jobb lenne, hogyha a téli gumi kötelező lenne hazánkban? Kevesebb baleset lenne? A statisztikák szerencsére azt mutatják, hogy az autósak jelentősen több százaléka felelősségteljesen közlekedik az utakon, ami a téli gumikat illeti, mivel még a mínuszok beállta előtt lecseréli az abroncsokat. Nem létezik jogszabály arra, hogy mindenképp téli gumit kell használnunk a hideg idő beálltával, viszont azzal szép nagy büntetést lehet beszedni, hogyha az abroncsok kopottak.

Ebben az esetben kötelező lenne mindenkinek lecserélnie a kopott gumikat. Ekkor szintén nem azt fogják figyelembe venni, hogy téli vagy nyári gumival van ellátva az autó, hanem, hogy milyen állapotban van. Hogyha a bordázat mélysége meghaladja a 4 millimétert, akkor már érezhetően kezelhetőbbé válik az autó.

A tévhittel ellentétben, a téli guminak nem kell szélesnek lennie ahhoz, hogy nagyobb felületen biztosítsa a tapadást. A keskenyebb guminak sokkal nagyobb a kiszorító ereje, ezért nagyobb felületen érintkezik az aszfalttal és nem kerül közé nedvesség. Hogyha kötelező lenne a téli gumi használata, akkor biztosan sok olyan sofőr lenne, aki nem úszná meg büntetés nélkül.

Először is nehéz lenne meghatározni pontosan, hogy mikortól kell téli gumit felszerelni. Az időjárás kiszámíthatatlan, ezért egyik napról a másikra nem lehetne tájékoztatni az embereket, hogy kötelező lenne feltenni a téli gumikat. Mindenkinek fontos a saját biztonsága és a téli kialakítás nemcsak egy reklámfogás a gyártók részéről. Évről-évre bebizonyosodik az ADAC teszt alapján, hogy ennek a terméknek igenis van létjogosultsága, ami akár életet is menthet egy nehéz helyzetben. Egyesek szerint mindenképp abban az esetben járnánk jól, hogyha a téli gumi használata kötelező lenne. Nemcsak az autósok, de a gyalogosok biztonsága érdekében is, mert jelentősen lecsökkenti a féktávolságot. Nincs egyértelmű válasz arra, hogy jobban járnánk-e, hogyha kötelező lenne a téli abroncs, azonban mindenkinek ügyelnie kell a saját és környezete biztonságára.