A kutyatartás pszichológiai okai: ezért csináljuk!

Az ember legjobb barátja

Egyes kutatások szerint, kutyát tartani jót tesz az egészségnek, sőt, javul a fizikai, illetve mentális közérzet is. Az ilyen kutatások szakcikkeibe a házi kutyatartás és az ember jó közérzete közötti összefüggést tárják fel, illetve vizsgálják. Egy izraeli kutatási szakcikk szerint, a kisállatok társasága valószínűleg segít a skizofréniában szenvedőknek, hogy motiváltabbnak, valamint nyugodtabbnak érezzék magukat.

A másik az Egyesült Királyságban folyt vizsgálat szerint, a kutyák tartása, társasága segít a krónikus betegségekben szenvedő gyermekeknek elviselni a fájdalmas kezeléseket. Egy 1985-ös cikkben azt lehetett olvasni, hogy a kutyatulajdonosok szívroham utáni 1 éves túlélési rátája 8,6-szor magasabb, mint azoké, akiknek nem volt kutyájuk. A kutyatartásnak sokféle egészségügyre pozitívan ható tulajdonsága, illetve előnye lehet.

Kezdjük mindjárt a fokozott testmozgással, de vannak közvetlen hatások is, mint például a fokozott társas érintkezés. A bizonyítékok némelyikéről kiderült, hogy nagyon gyenge, de más területeken erőteljes bizonyítékokat találtak arra, hogy a kutyatulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomása, a koleszterinszintje, valamint kisebb valószínűséggel vannak különféle egészségügyi problémájuk.

Bizonyítékokat találtak arra, hogy akik macskát vagy kutyát hoznak ki egy menhelyről, azoknál az új társ hazavitele után, már akár 1 hónappal csökkentek a kisebb egészségügyi problémák, mint a fejfájás, a szédüléses epizódok, illetve a meghűlések. Azonban fontos tudni, hogy csak azoknál maradtak meg a jobb állapotok, akár 10 hónappal később is, akik nem cicát, hanem kutyát vettek magukhoz. A kedvencek tartása nagyon fontos dolog és azt ők minden alkalommal meg is hálálják. Különböző menhelyekről, esetleg az internetről szerezhet be magának egy házi kedvencet, ezzel téve színesebbé a mindennapjait. Amennyiben hazavisz egy háziállatot a környezetének is biztosan hatalmas örömet okozhat, hiszen egy ilyen kisállat a leghűségesebb barátja lehet. Fajtájának és viselkedésének számos oldalon utána olvashat.