A inzulinrezisztencia gyógyítása négy pillérre alapozva

Inzulinrezisztencia gyógyítása

Korunk egyik legelterjedtebb betegsége az inzulinrezisztencia. Az inzulinrezisztencia gyógyítása hosszú folyamat, amelynek legfőbb eleme a megfelelő életmód kialakítása. Fontos, hogy a beteg sportoljon, mivel a mozgás fontos szerepet játszik a szánhidrát-anyagcserében. A sport mellet,t a helyes táplálkozásra is oda kell figyelni, főleg az ételek cukortartamára.

Érdemes elkerülni azokat az ételeket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot és fehér lisztet. Az inzulinrezisztens egyének étrendje nagyban hasonlít a cukorbetegek diétás étrendjéhez, és a napi többszöri étkezés itt is javasolt. Az inzulinrezisztencia gyógyítása egy igen összetett feladat, amennyiben az életmódváltás, a helyes táplálkozás és a mozgás nem hozza meg a kívánt eredményt érdemes a gyógyszeres kezelést, illetve a pszichoterápiát is kipróbálni.

Az étrend, a sport, a gyógyszer és a pszichoterápia a négy pilléres kezelés alapjai. Az első 3-6 hónapban javasolt az életmódváltás, ha ez nem válik be, utána a gyógyszeres kezelés következik, illetve a nyitottabbak az IR lelki okainak a kezelését is hozzáteszik az előző háromhoz. Sajnos a betegséget nehéz észrevenni és hogy mik a jó vagy rossz inzulinrezisztencia értékek, arról az orvosok is vitáznak.

Ahányféle orvos létezik, mind mást és mást mondanak, a belgyógyászok, az endokrinológusok, a nőgyógyászok és a diabetológusok sincsenek egységes állásponton. Az inzulin szint megállapítására a 3 pontos vércukorvizsgálatot alkalmazzák. Hogyan történik? A vizsgálatot reggel, éhgyomorra végzik, ami abból áll, hogy 75 g, vízben feloldott cukrot kell meginnia a kivizsgálandó személynek, majd 0, 60 és 120 perckor vért vesznek és ellenőrzik a vércukor és inzulin szintet.

Amennyiben sovány testalkatú az illető, ekkor érdemes 4 pontos vizsgálatot csinálni. Az inzulinrezisztencia értékek pontos meghatározásának érdekében fontos a 3 illetve a 4 pontos vizsgálat elvégzése. Ahhoz, hogy az analízis valós adatokat mutasson, előző este, legkésőbb 7-kor szabad egy könnyű vacsorát elfogyasztani.