Az első olasz parfümök megjelenése

olasz parfümök

Olaszország az egyetlen ország, ami manapság képes versenyezni Franciaországgal az illatszerek területén. Az olasz parfümök sikerének okait az ősi hagyományokban, a tenger, a napsugarak és a nemzeti jellegzetességek egyedülálló kombinációjában kell keresni. Az első híres illatanyagokat Velencében hozták létre.

A XIV-XVI században ez a város volt az európai kereskedelem központja. A kereskedők egzotikus fűszereket és füstölőket hozták ide Keletről, amelyek alapján illatkészítményeket gyártottak és az üvegfúvók fényűző palackokat készítettek számukra. Egyesek úgy gondolják, hogy a franciáknak sikerült megkaparintani ezeket a recepteket és titokban kicsempészték azokat Velencéből.

Bárhogy is legyen, de a történelem során az olasz parfümök ugyanolyan dinamikusan fejlődtek, mint a francia társaik. 1535-ben Velencében nyitották meg az első illatüzletet, ami hihetetlenül népszerű volt mind a városlakók, mind a többi országból érkező utazók körében. Számos recept fennmaradt a mai napig és továbbra is felhasználják a modern olasz parfümök készítésénél.