Az Ausztráliában ismert gyöngyök

Pazar gyöngyök
Pazar gyöngyök

Több évszázada már a gyöngy az egyik legkedveltebb alkotóelem akkor, amikor a szakember egy sajátos ékszert szeretne előállítani, legyen az nyaklánc vagy épp karkötő. A déltengeri gyöngyök közkedveltsége vitathatatlan, ezért nem árt tudni, hogy ez pontosan mit takar, honnan származik, és mit garantál a viselőnek.

A Cook-szigetek, Ausztrália, Fülöp-szigetek és Indonézia környékén fellelhető, fehértől szürkéig terjedő színben ragyogó gyöngyök nevezhetőek déltengerinek. Ebbe a kategóriába még beletartozik a Tahiti területén található típus is.

Minden esetben az elképesztő fajtát produkáló ezüstajkú Pinctada maxima a tenyészkagyló, amelyik csodálatosan egyedi gyöngyöt biztosít. Ezeknek a mérete 8 és 22 mm között van, a színüket tekintve pedig fellelhetőek a fehér, az aranysárga és ezüstszürke, illetve a rózsaszín, arany és sötétszürke típusúak. Ezek a sajátos gyöngyök igazán megnyerő, igéző külsőt biztosíthatnak az adott karkötőnek és nyakláncnak, ami miatt az ékszerkészítők szívesen dolgoznak ezzel az esztétikus fajtával.