Melyek voltak az első okostelefonok?

Okostelefonok
Okostelefonok

Jelentős évfordulóhoz közeledünk. Január 9-én lesz egy évtizede annak, hogy bemutatták az első iPhone-t, amit bátran tekinthetünk az okostelefonok atyjának. Igen nagy változásokat okozott ez a mobil kommunikációs eszközök piacán.

Nagy mobiltelefon gyártó cégek rokkantak bele abba, hogy nem tudtak megújulni és lépést tartani a fejlődéssel. Ugyanakkor számos új cég is feltűnt a semmiből, amelyek okostelefonok gyártásába kezdtek. Teljesen átrendeződött néhány év alatt a piac, így most számos termék közül válogathatunk.

Bár valóban az iPhone tekinthető az első modern okoskészüléknek, azonban nem szabad megfeledkeznünk az IBM cég Simon nevű készülékéről sem, amely több mint 20 évvel előzte meg korát. A készüléket 1992-ben mutatták be, majd két évre rá került forgalomba.

A telefonáláson kívül lehetett vele faxolni és szöveges üzenet küldésére is alkalmas volt. A mai okostelefonokhoz hasonlóan, a Simon is érintőképernyővel rendelkezett. Azonban valamiért nem lett olyan népszerű, mint a mai telefonok, de így is elkelt belőle 50000 darab, csupán néhány év alatt.