Az üzemanyag tartályok anyagának osztályozása

Minőségi üzemanyag tartályok
Minőségi üzemanyag tartályok

Abszolút nem mindegy, hogy a vásárló milyen tárolóeszköz mellett dönt, amikor bizonyos üzemanyagoknak szeretne biztonságos és védett helyet garantálni. Az üzemanyag tartályok roppant változatosak lehetnek, sokoldalú szerepet betöltve, ezért is lehet fontos azt a típust megvenni, amelyik minden téren megfelel az adott igényeket tekintve.

Mivel legtöbb esetben a legismertebb, legelterjedtebb üzemanyagok folyékony halmazállapottal rendelkeznek, ezért azok az A és C tűzveszélyességi osztályba tartoznak, tehát olyan üzemanyag tartályok mellett kell dönteni, melyek ezeknek a tárolására lettek kialakítva. Az A és C kategóriába tartoznak azok a fajták, amelyek fokozottan tűz- és robbanásveszélyesek illetve azok is, amelyek csak kisebb mértékben tűzveszélyesek. Ez nem azt jelenti, hogy ezen esetekben nem kell meghozni a szükséges óvintézkedéséket, és a profi üzemanyag tartályok változatait el lehet hanyagolni.

Ha a lényegesebb szabályokat és követelményeket a tulajdonos betartja, akkor biztos lehet benne, hogy a huzamosabb ideig történő tárolás során semmilyen gondja nem lesz majd. Amikor az üzemanyag tartályok egyes modelljeiről van szó, akkor tudni kell, hogy az A, vagy ahogy sokan tudják, I. csoportba tartoznak többek között a 95-ös, 98-as benzin, a benzin bio változata, az E85 bioetanol, a repülőbenzin és a kerozin, a gázturbinás repülőgépek üzemanyaga is. Ezek fokozottan tűzveszélyesek, tehát azt a tárolóeszközt érdemes megvásárolni, amely kialakítása révén nyújtani képes a maximális biztonságot.

A C vagy a III. osztályba tartozik például a gázolaj, ami a kompresszió gyújtású dízel motorok hajtóanyaga. Emellett ide sorolható a bunker gázolaj is, ami a hajók legfőbb üzemanyaga. Illetve ezen kategóriát tekintve nem szabad megfeledkezni az ipari és kommunális olajtüzelésű berendezések számára igen fontos tüzelőolajról sem, ami nem más, mint egyes üzemekben, gyárakban használatos könnyű és extra könnyű fűtőolaj. Ha ezekkel tisztában van a potenciális vásárló, akkor sokkal könnyebben választhatja ki a megfelelő üzemanyag tartályok közül a tökéletes darabot.