Zúzott kavics az esztétikus kertépítéshez

zúzott kavics

A kavicskert hasonlít a szárazkertre, de egy egészen más hangulatú kialakítás. Jellemzően apró zúzott kavics felületű, de nagyobb kőtömböket is tartalmazhat; ha sík területen építjük, meleget kedvelő növényeket ültessünk bele. Ha a kavicskert öblös, akkor a mélyebben fekvő részen szárazságtűrő, a nagy esőzések idején összegyűlő nagyobb mennyiségű nedvességet is felszívó növények közül érdemes válogatni.

A klasszikus kavicságyak egyik fő hátránya, hogy a kellő vastagságban terített kavicsos felületen csak nehezen lehet közlekedni és minden mozgás mély nyomokat hagy. Sokszor okoz problémát az is, hogy a zúzott kavics az ágyon kívüli, nem kívánatos helyekre is kiszóródik, ráadásul az altalaj rövid idő alatt elnyeli a murvát, így újra és újra pótolni kell.

A kertek, parkok, sétányok, szociális létesítmények útjaiként, parkolók, játszóterek, behajtók, rézsűk burkolataként, ideiglenes utak stb. kialakítására alkalmas zúzott kavics olyan áttetsző méhsejtrács, ami a kívánt területen tartja a kavicsfeltöltést és megakadályozza az altalajba mosódását.