A PE cső két típusa

PE cső

A mai korszerűbb öntözőrendszerek több fontosabb elemből épülnek fel. Ezek azok a kellékek, amelyek mindenegyes nap garantálják, hogy a virágokhoz, növényekhez eljusson az elegendő mennyiségű víz. Mindegyiknek alaptartozéka a PE cső, ami temérdek típusban kapható és gondolni kell itt a vastagságra, anyagösszetételre, hosszúságra. A PE cső mellett, kiemelkedő fontossággal bírnak a mágnes-szelepek is, amelyek az öntözőrendszer lelkét adják.

Ezeket sokan elektronikus csap néven ismerik. A működési elvük elég egyszerű. Ha egy vezérlőjel érkezik, akkor megnyitják a szelepet és áramol rajtuk a víz, majd amikor az impulzus megszűnik, mert a vezérlő már nem adja a jelet, akkor elzárják a víz útját. Nem maradhat ki a szivattyú sem. Magyarországon ezekből nincs hiány.

Elég elterjedt a Grundfos, amelyik kifejezetten ásott kutakhoz és ciszternákhoz lett megtervezve. Az utóbbi két eszközzel sokan megismerkedtek már, azonban a PE cső kiegészítőről nem sokat tudnak az emberek. Kétfélét lehet használni: van a kemény és a 3 báros nyomást kibíró lágy polietilén változat.