Nem gyakori a D-vitamin túladagolás

d-vitamin túladagolás

Szervezetünknek szüksége van vitaminokra a tökéletes működéshez, amelyeket néha pótolunk is, de előfordulhat, hogy kissé elmérjük a porciót. Fennállhat a D-vitamin túladagolás esete is, amiből ha hosszú időn keresztül 4000 NE körül fogyasztunk, akár mérgezést is okozhatunk. Talán elsőre fel sem tűnik, hogy ez a helyzet, mivel a tünetek egyéb problémákra is utalhatnak.

A túlzott szomjúságérzet, étvágytalanság, izomgyengeség, émelygés, hányás, gyakori fejfájás ugyanis a D-vitamin túladagolás szimptómái között található. Persze, extrém esetben fordulhat elő ilyesmi, de amikor valamilyen vitaminkészítményt kezdünk szedni, azért érdemes elolvasni, hogy milyen anyagokat tartalmaz és mennyi az ajánlott napi adag belőle. Odafigyeléssel nem történhet baj, ráadásul erre a vitaminra nagy szüksége van a szervezetünknek. A napfényből sok D-vitamin nyerhető, de vannak az évnek olyan időszakai, amikor nincs vagy csak kevés a napsütés. Ilyenkor pótolni kell, de odafigyeléssel, nehogy D-vitamin túladagolás legyen a vége!

Mi a legjobb koleszterin csökkentő?

Magyarországon nagyon sok ember él magas koleszterinszinttel, egyesek nem is tudnak erről, mások igen és szeretnének is tenni ellene, csak nem találják a megfelelő megoldást. Nos, a probléma okozója általában a helytelen táplálkozás, így a megoldás kulcsa a koleszterin csökkentő ételekben és italokban fedezhető fel. A telített zsírsavakat tartalmazó ételek kerülése az első dolog, hogy csökkenteni tudjuk a szervezetünk koleszterinszintjét. A teljes értékű növényi alapú táplálkozás előbb-utóbb jó eredményhez vezet.

Például koleszterin csökkentő ételek a halak, a magvak és a rostban gazdag gabonák. A tehéntejet is célszerű teljesen kiiktatni, helyette használhatunk kókusz, mandula, zab vagy kesudió alapút. Az alkohol elhagyása szintén szükséges és minél több cukormentes folyadékot tanácsos fogyasztani. Tulajdonképpen a tiszta víz segít a legjobban a szervezetnek, de jó hatásúak a gyógynövényekből készült teák is. A felsorolt koleszterin csökkentő ételekkel és italokkal biztosan sikerre vihetjük a törekvésünket.