Mit tudhatunk a konyakról?

konyak

A kellemes illatával, aromájával hamar elcsábítja azt, aki belekóstol eme nagy becsben tartott francia borpárlatba. A konyak végleges ízvilágát a tölgyfahordós érlelés során éri el. Ezeket konyakos tölgyfahordókat, bizonyos whisky készítők is gyakran felhasználják, mert egyedi ízt kölcsönöznek az ebben érlelt gabonapárlatoknak.

Hasonló italt a világ bármelyik táján lehet készíteni, ahol megterem a szőlő, viszont eredeti konyakot csak a francia Cognac régióban állítanak elő, hiszen ez is eredetvédettséget élvez.

A jogszabályok szerint, csakis az erről a területről származó italok nevezhetőek konyaknak, továbbá meghatározott alapanyagokból kell készülniük, adott szőlőfajtákból. Ha mindez megvan, akkor kitűnő konyakokat önthetünk a poharunkba, amelyek egyedi ízélményt kínálnak, minden korty alkalmával.

Az üvegek címkéjén különféle rövidítéseket találhatunk, amelyek az adott változat érlelési időtartamát jelölik. Ezekből háromfélét különböztetünk meg. A V.S. a legfiatalabb, a V.S.O.P., Réserve a középkategóriát képviseli és a  Napoléon, X.O, Hors d’âge a legidősebb.