Kis odafigyeléssel egyszerű a páratartalom csökkentése házilag

páratartalom csökkentése házilag

Az otthonunk ideális páratartalmának szinten tartása mind a háznak, mind az emberi szervezetnek fontos. Optimális esetben a higrométer 40-60 százalék közötti páratartalmat jelez. A páratartalom csökkentése házilag is sok esetben kivitelezhető. A túl magas páratartalom az egészségre is veszélyes lehet, hiszen ez a közeg kedvez a penészesedésnek, ami allergiához és egyéb légúti megbetegedésekhez vezethet, hosszútávon pedig az épületnek sem kedvez.

Érdemes megfigyelni, mi okozhatja az otthonunkban a magas páratartalmat, mert van, hogy kis odafigyeléssel tudunk rajta változtatni. Ez lehet a ritka szellőztetés, a gyakori főzés magas hőfokon, a gyakori benti ruhaszárítás, vagy lehet beázás, csőtörés, rossz szigetelés stb.

A páratartalom csökkentése házilag is megoldható az egyszerűbb esetekben. Több lehetőség is kínálkozik főleg, ha kinyomoztuk, mi a forrása a problémának. Ha változtatunk a szokásainkon, gyakrabban szellőztetünk, alacsonyabb hőfokon, fedőt használva főzünk, mosásnál magasabb centrifuga fokozatot használunk, már sokat tettünk a cél érdekében.

Néha szükséges a levegő párásítása házilag

Az alacsony páratartalom szintúgy kellemetlen, sőt, az egészségre és az otthonunkra nézve is kedvezőtlen hatással lehet. A levegő párásítása házilag elkerülhetővé teszi a gyakori megbetegedéseket is, hiszen a száraz levegő az orr és a száj nyálkahártyáját is károsítja, ami jelentkezhet folyamatos köhögésben vagy orrvérzésben.

A 40 százaléknál alacsonyabb páratartalom már kevésnek számít, ilyenkor érdemes felderíteni, mi okozhatja a problémát. Lehet például a folyamatos klímahasználat, de okozhatják a rosszul záródó nyílászárók is.

A levegő párásítása házilag – a fűtési időszakban leginkább – a fűtőtestre akasztható párologtatóval, a szellőztetés gyakoriságának csökkentésével, esetleg párásító berendezés alkalmazásával kiválóan orvosolható. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a helységek páratartamát, tisztán tartani a párásító tartályokat, berendezéseket, mert a párásító készülékek elhanyagolása (baktériumok és gombák elszaporodása) sok problémát okozhat.