Figyeljünk a klíma energiaosztályra!

Akció mobil klímára

Vannak olyan dolgok, amelyeknek nemcsak a vásárlása kerül pénzbe, hanem az üzemeltetésük is. Pontosan ez a helyzet a klíma készülékekkel is, ezért a beszerzéskor fontos odafigyelni arra, hogy milyen energiaosztályba tartoznak.

A hűtő- és fűtőhatékonyság nagyon egyszerűen leolvasható a címkéről, amivel minden berendezés el van látva. Ugyanitt a szezonális fogyasztás értékei is leolvashatóak. Lássuk, mire kell figyelni, amikor klímát vásárolunk!

Az EER értékre, ami a hűtési hatékonyságot mutatja, a SEER jelzésre, ami a szezonális hűtési hatékonyságot jelzi, a COP a fűtési hatékonyágról tájékoztat, a SCOP pedig szezonális fűtési hatékonyágról.

Ezekből az értékekből tehát kiderül, hogy mennyire hatékonyan hűthetünk, illetve fűthetünk a berendezéssel. Ezen tényezők, mint például a SEER mindenhol egységesek Európában, de például a SCOP változhat a földrészen belül is. Ezeket figyelembe véve válasszuk majd ki a klíma rendszerünket, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés! A minőségi modell hosszú évekig kiszolgál majd bennünket.