Csatni, a páratlan ízélmény

csatni

Tudtad, hogy létezik egy olyan Dél-Ázsiából származó fűszeres szósz, ami rendkívül jó hatással van az emésztésre, javítja az étvágyat, ráadásul könnyen és nagyobb kiadások nélkül elkészíthető? Ez nem más, mint az európai konyhaművészetben is egyre nagyobb teret hódító csatni. Ennek az ínycsiklandó, egészéges szósznak gyümölcs és zöldség is lehet a fő alapanyaga, de a csatninál e két összetevő találkoztatása sem ritka.

A hetkoznapiegeszseg.hu honlapon az almából és a szilvából készülő csatni részletes receptjét is megtalálod, így kizárt, hogy valamit elronts, amikor a család vagy barátok előtt ezzel a különleges étekkel debütálsz. Biztos lehetsz benne, hogy az asztalra varázsolt csatnitól mindannyian el lesznek ragadtatva.

Trópusi déli gyümölcsök, az egyedi vitaminbombák

A banán és a narancs ízvilágát, jótékony hatását mindenki ismeri, de ma már olyan exotikus trópusi déli gyümölcsök is könnyen beszerezhetőek, amelyekről egy évtizeddel ezelőtt sokan nem is hallottak. Ilyen például a vitaminokban gazdag, kalóriaszegény csillaggyümölcs, a karambola, ami nem véletlenül a fogyókúrázók nagy kedvence.

A trópusi déli gyümölcsök egyik igazán különleges fajtája a pitaja, ami kaktuszgyümölcs néven is ismert, szintén ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedő sárkánygyümölcs, amiről régen úgy tartották, hogy annak, aki a húsából eszik, sárkányokhoz illő erőt ad. A C-vitamin gazdag forrása az egyedi kinézetű, göcsörtös, sárgás héjú, zöldes húsú zöldség, a kiwano, amit sokan szintén a trópusi déli gyümölcsök közé sorolnak.