Az indukciós áramlásmérő felhasználási területe

Az indukciós áramlásmérő készülék
Az indukciós áramlásmérő készülék

Sok esetben igen fontos, hogy pontosan ismerjük a folyadékok áramlását a vezetékekben. Ez főleg az ipari technológiákban szükséges, de gyakran az élet más területein is találkozhatunk vele. Az áramlásmérő eszközöknek több típusa is van. Az egyik legismertebb az indukciós áramlásmérő készülék.

Ez a mérőműszer olyan folyadékok áramlását képes meghatározni, amelyek elektromos vezetőképességgel rendelkeznek. Ugyanis a folyadékok a mérőműszerben egy mágneses mezőn haladnak át és így elektromos áramot indukálnak.

Az indukciós áramlásmérő ennek az elektromos áramnak az erősségét érzékeli tulajdonképpen és így határozza meg az áramlás sebességét. Ugyanis a keletkezett áram erőssége egyenesen arányos a folyadék folyási sebességével.

Az indukciós áramlásmérő nélkülözhetetlen berendezés az élelmiszer- és a vegyipar számára is. De az ipar egyéb területén is gyakran alkalmazzák, sőt, a tudományos kutatómunkákban is nagy hasznát veszik. A TechMen webáruház mérőműszerei között az indukciós áramlásmérő is megtalálható.