Általános információk a zöld teáról

A zöld tea mindenhol népszerű
A zöld tea mindenhol népszerű

A zöld tea nagy népszerűségnek örvend jelenleg az egész világon. Korábban leginkább Ázsiában fogyasztották előszeretettel, azonban az elmúlt években a többi kontinensen is egyre inkább elterjedt. Ez egy olyan teatípus, amelyik a hagyományos teanövényből (Camellia sinensis) készül, azonban az oxidáció minimális ebben az esetben. Míg a fekete tea erjesztett, a zöld tea nem az. Ahhoz, hogy ne erjedjen a tea, ami egy természetes folyamat volna, rövid idővel a szüretet követően melegítés, vagy gőzölés segítségével lebontják a polifenol-oxidáz nevű enzimet, ami a tea levelében található, ezáltal pedig leáll minden erjedéssel kapcsolatos folyamat.

 

Ezt követően kezdik formázni a leveleket, amelyet követően pedig kiszárítják, azonban minőség szerint külön kategóriába sorolják őket. A hasznos hatóanyagok miatt, egyre többen kedvelik meg a világ minden táján ezt a teatípust, hiszen többek között tartalmaz C, B2, D és K vitaminokat, olyan ásványi anyagokat, mint például az alumínium és réz, ezek mellett illóanyagokat, koffeint és polifenolokat. A kedvező élettani hatások is fontosak a zöld tea egyre nagyobb népszerűségében, néhányat pedig már tudományosan is bizonyítottak.

 

Az ilyen tea fogyasztása kellemes hatással van az immunrendszer erősítése szempontjából, rák-megelőző hatással rendelkezik, a fogak védelmében is szerepet vállal, de megelőzhetünk különböző szív- és érrendszeri betegséget is. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy egyetlen mellékhatása, kedvezőtlen hatása sem ismert a zöld teának, így csupán pozitívumokkal jár az, ha valaki fogyasztja.