A pajzsmirigy alulműködés komoly gondokat okozhat

pajzsmirigy alulműködés

A szóban forgó belső elválasztású mirigy trijód-tironin és tiroxin nevű hormonokat termel, amelyek hatással vannak a testhőmérsékletre, a szívritmusra, a szervezet zsír- és szénhidrát felhasználására, sőt, a fehérjetermelése szabályozására is. A pajzsmirigy alulműködés befolyásolja a hangulatot, a testsúlyt, a termékenységet, az energiaszintet, valamint a sejteket.

Érdemes tudni, hogy a probléma a legtöbb esetben autoimmun eredetű, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját maga ellen fordul. A pontos diagnózis felállításához orvosi vizsgálatok, illetve laboratóriumi eredmények szükségesek. Amennyiben a pajzsmirigy alulműködés autoimmun eredetű, akkor kiemelt fontosságú, hogy jódtartalmú ételek ne kerüljenek az asztalra! Ezzel ellentétben, vagyis ha nem ez a kiváltó ok, akkor javasolt jóddal kiegészíteni az étrendet. A tüneteket előidézheti a szelénben, cinkben, vasban szegény étrend, sőt, a D-vitamin hiánya is. A pajzsmirigy alulműködés ellen életmódváltással és megfelelő táplálkozással hatékonyan léphet fel. A tünetek közé sorolható az álmatlanság, a szédülés, a vérnyomás- és a vércukorszint ingadozása, a szorongás, valamint a testsúlycsökkenés. Az alacsony kortizol szint azért alakul ki, mert a mellékvese nem képes elegendő mennyiségben termelni az anti-stressz hormont. A magánéleti konfliktusok, illetve a munkahelyi stressz tartós fennállásának eredményeképpen, ez a páros szerv, vagyis a mellékvese hamar kimeríti az elraktározott tartalékait.

A legelső jel általában az indokolatlan fáradtság. Az ingerlékenység mellett, alvászavarok jelentkezhetnek, a nők esetében pedig a teherbeesés is elmaradhat. Az alacsony kortizol szint miatt, a szervezet mozgósítja az energiáit, ezáltal az egyéb hormonok termelődése esetenként csökkenthet. A mellékvesét a rengeteg stressz mellett, a túl sok koffein, tea és alkohol is kimerítheti. Helyrehozni leginkább az egészséges életvitellel lehet. Az alacsony kortizol szint normalizálása érdekben, javasolt rendszeresen sportolni, megfelelően táplálkozni és kerülni a stresszes helyzeteket.