A külső hőszigeteléssel kabátot adunk az otthonunkra

külső hőszigetelés

Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt, az energiatakarékos technológiák alkalmazásának kérdése egyre sürgetőbb. Manapság sokan azt vizsgálják, hogyan lehet egy épület teljes hőtechnikai korszerűsítését elvégezni. A ház hőjének 50% a falakon keresztül távozik. Ezért a külső hőszigetelés az épületek homlokzatainak esetében a hőtakarékosság elengedhetetlen és fontos része, ugyanakkor viszonylag megfizethető és hatékony megoldás is. Ezen kívül, segíthet jelentősen csökkenteni a közüzemi számlákat. Nem képezheti vita tárgyát, hogy hatalmas hőveszteségek előzhetőek meg az épületek teljes homlokzatának külső hőszigetelésével.

A lépés maximális hatása viszont csak akkor érvényesül, ha a homlokzat teljesen, megszakítás nélkül szigetelt. A homlokzat külső hőszigetelésére azért van szükség, hogy a ház belső tere és az utca közötti hőcsere szintje csökkenjen. Ez az eljárás télen jelentősen csökkenti a fűtési, nyáron pedig a légkondicionálással járó hűtési költségeket. A külső hőszigetelés nem az épület homlokzatára felrakott hőszigetelő lemezek vagy lapok egyszerű mechanikus ragasztása és nem is egyszerűen a homlokzat festése. A megfelelően elvégzett szigetelés egy egész „torta” egy olyan anyagkomplexumból, ami biztosítja az épületburkolat védelmét, a jobb hővédelmet és a vízszigetelést a „torta bevonata” alatt.

Mit ne tegyünk a vályogházak felújítása során?

Jelen épülettípus falai agyagból, szalmából, homokból és vízből készült tömbökből állnak. Az ilyen ingatlanok manapság meglehetősen környezetbarátnak számítanak és a vályogházak felújítása iránti igény is egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban. A vályogból készült házak országszerte megtalálhatóak. Az ingatlan építése kézzel történik és az egyik legmegfizethetőbb technikának számít. Kétségtelen, hogy az alacsony költségek és a környezetbarátság az ilyen házak előnyei közé sorolhatóak, valamint a jó hő- és hangszigetelés is. Hazánkban a régi vályogházakat még mindig sokan állandó lakóhelyként használják. A legtöbben örökölték vagy megvásárolták ezeket.

Esetükben a vályogházak felújítása szinte kötelező jellegű. Adódik a kérdés, hogy mit nem szabad megtenni a vályogházak felújításakor? Az első és talán legfontosabb dolog, hogy ne készítsünk további felépítményeket vagy emeleteket. A vályogfalak teherbíró képessége túl kicsi ahhoz, hogy elviseljék a további terhelést. Másodszor, ne szereljünk fel túl nehéz új tetőszerkezetet. Ha a régi szarufarendszer felújítása elkerülhetetlen, a tető teljes súlya nem lehet túl nagy a falaknak a munka befejezése után. Az vályogház tehát sok szempontból jó, de a felújítása néha jóval többe kerülhet, mint egy új ingatlan vásárlása.