A faipari felületkezelés fontos a bútorgyártásban

A faipari felületkezelés eszközei
A faipari felületkezelés eszközei

Amikor bemegyünk egy bútoráruházba, mindig azt nézzük,hogy a kiválasztott bútor szép legyen és tartós. Na meg persze azt is, hogy ne kerüljön egy kisebb vagyonba. Azt azonban gyakran nem is sejtjük, hogy mennyi munka van a mögött, hogy a fából olyan szép bútor készüljön.

A bútorgyártás egyik legfontosabb lépése a faipari felületkezelés. Erre több okból is szükség van. A faipari felületkezelés során növelik a bútor faanyagának az időtállóságát. Ugyanakkor esztétikai szerepe is van, mert eltüntetik az apróbb hibákat, amelyek rontanák a bútor kinézetét.

Az első lépés a fa felületének simára gyalulása és csiszolása. Ezt, ha szükséges, többször is megismételhetik, amíg tökéletes sima felületet nem kapnak. Aztán következhet a pácolás, amellyel a fa árnyalatát tudják változtatni, majd következhet a fényezés, melyet különböző viaszok segítségével oldanak meg.

Majd a faipari felületkezelés utolsó lépéseként jöhet a lakkozás és a politúrozás. A lakkozás szerepe elsősorban az, hogy megvédje a fát a nedvességtől, így a bútor sokáig szép marad.